Blog

A kövek elvezettek minket egészen Körmöcbányáig

A Cineama amatőr filmfesztivál elnevezésű országos felmenő jellegű versenyben csúcsosodó 32. évfolyam 2024. szeptember 6–8. között Körmöcbányán fogadta a közönséget.

Négy egymást követő bártfai év után a város kulturális életének központját képező Akropola Körmöcbánya látványos mozija vált a megmérettetés centrumává. E mögött terül el a Zechenter-kert, mely a közeli Városi Művelődési Központtal együtt a kísérő és az oktatási rendezvény helyszíneként került fel a fesztivál képzeletbeli térképére.

A verseny műsortervezete olyan filmeket kínált, melyeket a nézők máshol aligha láthattak. Egy helyen találkoztak a gyermekek és az ifjúság szabadidős művei, a diákfilmek, továbbá azon felvételek is, melyek amatőr, illetve független körülmények közt, lelkesedéssel és munka mellett készültek. 71 rövidfilm mutatkozott be az össz-szlovákiai döntőn, melynek záróünnepségeként a szakzsűri által a legjobb alkotóknak járó díjak kerültek átadásra. A fesztiválon bemutatott filmek közül három járásunkat képviselte: a Professzionális amatőrök készítette Apa című játékfilm, Méry Elio kísérleti filmje Eyes Speak címmel és a komáromi J. A. Komenský AI médianevelés tantárgyat látogató 8. évfolyam Hová vezetnek a kövek… elnevezésű dokumentumfilmje, ez utóbbi Díjban is részesült.

A rendezvény kísérő és az oktatási programja tematikusan az audiovizuális alkotások hangösszetevőjére fókuszált. Nem hiányzott Hlásny Slavo, a helyi kvízmester vezette népszerű filmes vetélkedő, a The Curly Simon koncert vagy a Silent Disco sem. A vasárnapi Reggeli filmneveléssel című programhoz a Regionálne osvetové stredisko v Komárne – Regionális Művelődési Központ, Komárom is hozzájárult egy, a művészeti terápiát ötvöző felvétel népszerűsítését szolgálva, a Fogyatékossággal Élő Emberek Segítésére Létrejött Társulás Komárom és Králik Stanislav dokumentumkezelő együttműködésével készült, az audiovizuális nevelés befogadó jellegű munkatervezetéről szóló rövid bejátszással.

A rendezvény legfőbb partnere és szakmai garansa a Nemzeti Művelődési Központ, főszervezője a Garam Menti Művelődési Központ.

Mačicová Jana
a művészet, a fényképészet, a film, a kreatív műhelyek, klubok és szakkörök és a marginalizált csoportok metodikusa
promóciós munkák

propagačné práce

Tel.: 035/ 760 3783
Mob.: 0918 940 648, 0907 218 172

E-mail:
jana.macicova@ros-komarno.sk
osveta.vff@gmail.com

document.getElementById("from").setAttribute("autocomplete", "off"); document.getElementById("to").setAttribute("autocomplete", "off");