Blog

Kamene nás zaviedli až do Kremnice

32. ročník festivalu amatérskeho filmu Cineama, ktorým vyvrcholila celoslovenská postupová súťaž, privítal svojich prívržencov v Kremnici 6. – 8. septembra 2024.

Cineama sa po štyroch bardejovských ročníkoch presunula do Kremnice. Zázemie jej vytvorila Akropola Kremnica, charizmatické kino, ktoré je epicentrom kultúrneho života v meste. Hneď za kinom sa rozprestiera Zechenterova záhrada, ktorá bola spolu s neďalekým Mestským kultúrnym strediskom súčasťou pomyselnej festivalovej mapy. Na týchto miestach sa odohrával sprievodný a vzdelávací program.

Súťažný harmonogram Cineamy ponúkol filmy, ktoré diváci sotva videli niekde inde. Na jednom mieste sa stretla voľnočasová filmová tvorba detí a mládeže, študentské filmy, ale aj snímky, ktoré v neprofesionálnych alebo nezávislých podmienkach nakrúcali ľudia zo zanietenia, popri svojom zamestnaní. V súťaži aktuálneho ročníka Cineamy sa predstavilo 71 krátkych filmov z celého Slovenska. Podujatie vyvrcholilo záverečným ceremoniálom, na ktorom poroty rozdali ceny najlepším autorov filmov aktuálneho ročníka.

Náš okres reprezentovali 3 filmové snímky, ktoré sa na festivale premietali. Hraný film od Profesionálnych amatérov Otec, experiment od Elia Méryho Eyes Speak a dokumentárny film od 8. ročníka mediálnej výchovy, ZŠ J. A. Komenského v Komárne Kam vedú kamene…, ktorý získal v súťaži CENU.

Sprievodný a vzdelávací program festivalu bol tento rok tematicky sústredený na zvukovú zložku audiovizuálnych diel. Nechýbal ani populárny filmový kvíz pod vedením domáceho kvízmajstra Sláva Hlásneho, koncert The Curly Simon alebo Silent Disco. K nedeľným Raňajkám s filmovou výchovou prispelo aj Regionálne osvetové stredisko v Komárne – Regionális Művelődési Központ, Komárom krátkym vstupom z oblasti inkluzívnych projektov audiovizuálnej výchovy, ktorý bol zameraný na popularizáciu filmu spojeného s arteterapiou pripravovaného v spolupráci so Združením na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Komárne a dokumentaristom Stanislavom Králikom.

Hlavným partnerom a odborným garantom festivalu bolo Národné osvetové centrum, hlavným organizátorom Pohronské osvetové stredisko.

Jana Mačicová
metodik pre výtvarníctvo, foto, film, tvorivé dielne, kluby a krúžky, prácu s marginalizovanými skupinami

propagačné práce

Tel.: 035/ 760 3783
Mob.: 0918 940 648, 0907 218 172

E-mail:
jana.macicova@ros-komarno.sk
osveta.vff@gmail.com

document.getElementById("from").setAttribute("autocomplete", "off"); document.getElementById("to").setAttribute("autocomplete", "off");